Bättre än nyårslöfte – årets motto!

I poddavsnitt 33 sa jag, Maria-Pia, att jag skulle berätta mer i bloggen om hur jag använder mig av ”årets motto” som verktyg för att uppnå det jag vill under det nya året. Här kommer det!

Jag har aldrig gillat det där med nyårslöften. För ett antal år sedan kom jag på ett sätt som har hjälpt mig att ta tillvara på den där känslan av att ”allt är möjligt” som brukar infinna sig vid nyår. Jag upptäckte att det låg en enorm kraft i det skenbart enkla med att skapa ett motto för det nya året.

Mina motton är en slags intention, som jag samlar i en kärnfull mening, laddad med både symbolisk och konkret innebörd. Under året använder jag sedan mottot genom att säga det tyst eller högt för mig själv minst en gång om dagen. Grymt bra metod att styra tankarna och handlingarna så att jag verkligen gör det jag vill eller inte gör det jag inte vill.

Men jag har gjort några ”nybörjarfel” som resulterade i att jag nästan brände ut mig på kuppen eftersom jag blev så laddad av mina motton. Här är mina bästa tips för hur du skapar ett starkt motto som håller dig på banan under det kommande året:

Först några exempel från mina egna motton:

  • ”Ge allt du har, få allt du behöver” 
  • ”Jag balanserar mig stark och skapar magi med min närvaro”
  • ”Full fart framåt med fokus, i mål med mening och medkänsla”
  • ”Använd den du är till att bli mer av den du vill vara”
  • ”Kärlek, medkänsla och mod tar mig mot nya mål”
  • ”Jag spelar musiken jag älskar och älskar musiken som spelas”

1. Det är bara du som vet vad just ditt motto står för. Bry dig inte om vad andra som eventuellt berättar det för tycker. Det är ovidkommande.

2. Låt det få ta lite tid att tänka igenom andemeningen med ditt motto. Hitta en kärnfull formulering som kopplar ihop både tanke och känsla med det du vill uppnå.

”Ge allt du har, få allt du behöver hjälpte mig att utveckla min generositet, men också att inse att jag har så mycket, allt jag behöver och mer därtill.

3. Verkar det svårt? Skriv ned dina önskningar, drömmar, behov och mål och se om du kan hitta en röd tråd som leder dig mot ett motto. 

”Jag balanserar mig stark och skapar magi med min närvaro” skapades som motvikt till året innan då jag gav så mycket att jag till slut insåg att jag behövde mer balans i livet. Inte bara mentalt utan även fysiskt. Jag började med balansövningar parallellt med att jag införde mottot, på så vis blev mottot än mer konkret. Och kroppen starkare!

4. Vilka bilder skapas för ditt inre när du får fram den röda tråden? Tänk på att en röd tråd kan vara väldigt trasslig och att den har (minst) två ändar.  Red ut, se framför dig vad du drömmer om och har behov av. Är det möjligt att placera dina drömmar och mål utmed en tidslinje? Vad är viktigast nu, under det kommande året, vad ligger eventuellt lite längre fram? Vad är ”akut” och behöver hända nu? Det som är akut är antagligen inte en del av årets motto utan något som behöver hända för att du ska kunna gå vidare.

”Full fart framåt med fokus, i mål med mening och medkänsla”. Ja det här året ville jag att några viktiga saker skulle hända i mitt företag men inte på bekostnad av mina nära och kära. Att sortera och prioritera blev viktigt.

5. Du måste inte ha det klart på nyårsnatten. Ibland har det tagit mig en bra bit in i januari innan jag känt mig helt nöjd med mitt motto. Du vill ha ett både genomtänkt och genomkänt motto. 

”Jag spelar musiken jag älskar och älskar musiken som spelas, fick jag nästan krysta fram. Men sen insåg jag att jag ville lyssna mer på musik och få mer energi i livet. Och att jag faktiskt ville vidga mina vyer och ta del av musik jag vanligen inte lyssnar på. Jag drog (som vanligt) gränsen vid ”stress-jazz” i kombination med hunger och trötthet. Till min mans stora förtret. Men mottot handlade också om att göra mer av det jag älskar och att gilla det som måste göras. Det blev onekligen lättare att göra de tråkiga sakerna sedan jag slutade klaga så förbaskat på att behöva göra dem.

6. Uppmärksamma vilka känslor som det framväxande mottot väcker i dig.

”Kärlek, medkänsla och mod tar mig mot nya mål” var ett motto där jag bokstavligen, varje dag när jag upprepade det, upplevde kärlek. Upplevde medkänsla och kände mig modig. Så coolt! Då har man träffat rätt.  Jag riktade kärlek och medkänsla både mot mig själv och andra. Underbar start på dagen!

7. Samla din intention för året i en enda kärnfull mening. Du ska ha hjärnkoll på innebörden och den ska ge dig bärkraft. 

”Använd den du är till att bli mer av den du vill vara." Jag har hjärnkoll på vad jag menar med det här mottot men inser i efterhand att jag borde ha formulerat det som ”Jag använder den jag är till att bli mer av den jag vill vara”. Jagformen är bättre helt enkelt, lättare för hjärnan att fatta. Hjärnan är smart men inte alltid på det sätt vi tar för givet.

8. När du har ditt motto klart bestämmer du när under dagen det passar bäst att använda det. Kanske behöver du till en början påminnelser i form av en larmsignal, en lapp vid badrumsspegeln, på kudden eller köksstolen? 

Jag brukar uttala mitt motto tyst för mig själv i samband med att jag yogar och mediterar på morgonen. Hitta ett tillfälle som är kopplat till en daglig rutin, oavsett det är vardag, semester eller om du sover borta. Efter några veckor är du fast och behöver inte ens tänka på att du ska tänka på ditt motto. 

2019 års motto, det med musiken, är det som faktiskt gett mig minst men jag har också slarvat med att använda det som jag brukar. Jag tappade rutinen och tyckte inte att mottot ”kickade in” som det brukar. Vilket ytterligare bekräftar hur kraftfull metoden är när man gör jobbet ordentligt från grunden. De år när jag verkligen har använt mottot som  en ledstång i vardagen, har det hjälpt mig att prioritera och ta mig dit jag velat. Oavsett det varit yttre, så kallade mätbara mål, eller inre emotionella och relationella mål. 

Lycka till, om du vill!

Just det! I avsnitt 33 pratar vi också om grejen med att summera året som gått och göra slut med det som skaver för att sen blicka in i det nya året (decenniet!) - utan bitterhet. Kan avslöja att ordet bitterfitta återkommer, så till den milda grad att en av oss nästan började rodna. Men okej, det här avsnittet blev också ett reningsbad för mig. Tackar min kära parhäst Anna för det.

 God Nytt (känslosmart) År!

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: